Milyen óvintézkedéseket tehetünk a viharkárok megelőzése érdekében?

Fontos az értékeink megfelelő védelme!2024. május 23., csütörtök

A heves szélviharok vagy a jégesők mind a kertes, mind a társasházi otthonokban súlyos károkat okozhatnak. A beázások, a sérült tetők vagy a tönkretett veteményesek helyreállítása jelentősen megterhelheti a pénztárcánkat, amennyiben nem rendelkezünk megfelelő biztosítással, vagy nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket. Utóbbi már csak azért is fontos, mert ha a kár egyértelműen a mi felelősségünk, pl. elhanyagolt karbantartás miatt következett be, akkor a biztosító jogosult lehet a kifizetés megtagadására.

Készülj fel, még mielőtt lecsapna a vihar!

  • Érdemes szakember segítségével rendszeresen elvégezni a tetőszerkezet, a kémény, a vakolat, a cserepek és a vízelvezetők állapotának felmérését, szükség szerinti javítását

  • Vihar, zápor vagy zivatar előtt húzd el a függönyöket vagy ereszd le a redőnyöket! Ha az ablakok betörnének, így védve vagy az üvegszilánkok okozta sérülésektől.

  • Kulcsfontosságú az elektronikus eszközök áramtalanítása, mert így megelőzhetők a túlfeszültség okozta károk.

  • Tartsd tisztán a ház ereszeit és csatornáit – a hirtelen lezúduló csapadékot csak így tudják megfelelően elvezetni. 

  • A kertből vidd biztonságos helyre azokat az értékeket, amiket elfújhat vagy megrongálhat a viharos szél. (Ha lehet, alakíts ki a kertben egy fedett részt, ahová a cserepes növényeket és a könnyebb kerti bútorokat elpakolhatod zivatar esetén.)

  • Jelentős károktól óvhatod meg autódat, kerítésedet, ha a kertben lévő fákról eltávolítod az elszáradt gallyakat, ágakat.

  • Győződj meg arról, hogy a villámhárító megfelelően van-e földelve!

  • Ha úgy véled, hogy az épület pincéjébe befolyhat a csapadék, érdemes a közelben tartani olyan homokzsákokat, amelyekkel felhőszakadás esetén elzárható a víz útja.

Ha az óvintézkedések ellenére bekövetkezik a kár

Ilyen esetben a kárt 48 órán belül jelentened kell a biztosítódnak. A kárszakértői szemléig, de maximum a bejelentéstől számított 5 napig csak olyan mértékben változtathatsz a kár utáni helyzeten, ami a további károk megelőzéséhez szükséges.

Ha évek óta nem vizsgáltad felül a biztosításodat, pedig felújításokat végeztél otthonodban vagy kertedben, akkor kár esetén felmerülhet az alulbiztosítottság problémája. Ha nem szeretnéd egy esetleges viharkár helyreállítását saját forrásból fedezni, ne kockáztass: mindenképpen köss ingatlanod állapotának megfelelő lakásbiztosítást! Az alap lakásbiztosítás mellé kiegészítő fedezeteket is választhatsz azokra az értékekre, amelyek számodra kiemelten fontosak az otthonodban.

 

Weboldalunkon kényelmesen, online kalkulálhatsz. Szakértő kollégáink segítenek a biztosítás véglegesítésében:

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas

Az alábbi elérhetőségeken is készséggel állunk rendelkezésedre:

Call Center: 06 1 585 8888    E-mail: info@eurorisk.hu



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.07.16
PoweredBy: SK Trend Kft